Werken aan 21 eeuwse vaardigheden

De Theatermakerij ontwikkelt en geeft film educatieve lessen aan primair en voortgezet onderwijs.

Ideeën omzetten
in eigen film

Door middel van filmeducatie leren kinderen en jongeren bewust kijken. In ons filmeducatie-aanbod staat centraal dat de deelnemers benoemen wat ze gezien, gevoeld en gehoord hebben. Tijdens oefeningen die bij de beelden (fragmenten/series/films) ontwikkeld zijn, verwerken de leerlingen de zintuiglijke ervaringen door middel van creatieve oefeningen (drama/beeldend/film). Ook leren zij filmische kenmerken te herkennen en leren ze ideeën om te zetten in hun eigen film.

In het voortgezet onderwijs leren de leerlingen filmische kenmerken te herkennen en te gebruiken in het maken van eigen films, documentaires, vlogs en reclames. Ze leren wat beeldmanipulatie is en ze worden mediawijs gemaakt. Er wordt vanuit meerdere technieken gewerkt. Voor het kijken van film is onze vaste partner Concordia. Films kunnen op aanvraag worden geboekt, onze docenten maken er (op maat) workshops bij.

Het filmeducatieve aanbod is zowel in het cultuurmenu te vinden als bij educatie. Nieuw is het Animatielab! 

De filmdocenten van de theatermakerij maakten in 2020 en 2021 met veel plezier 6 eindfilms met groepen 8 in Twente en in de Achterhoek. De Gruitpoort maakte (in samenwerking met onze freelancers) een speciaal werkboek.

Wil je:

*aan de slag met het werkboek en zelf je eigen film maken in groep 8?

OF

*onder leiding van een filmcoach van de Theatermakerij aan het werk?

Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Het boekje is beschikbaar, er is nog 1 plek beschikbaar mét filmcoach.

Bekijk ons (filmeducatie) aanbod ook in het cultuurmenu

Concordia en Theatermakerij Enschede streven ernaar kinderen en jongeren optimale kansen te bieden om hun eigen talenten, passies en persoonlijkheid te ontwikkelen. Daarnaast staan zij allen voor een praktische aanpak; leren door te doen. Daarnaast vinden wij het belangrijk om kinderen doorlopend in contact te brengen met kunst en cultuur, in samenhang met andere vakken, zodat kunst en cultuur een vanzelfsprekende plek krijgt in hun leven. Vanuit deze gedeelde visie werken zij samen aan de leerlijn De BeeldBastards. Deze leerlijn is bestemd voor de klassen 1,2 en 3 van het VMBO en is gericht op het maken van film. De leerlijn wordt in juni 2022 opgeleverd.

Concordia, Freinetschool De Bothoven en de Theatermakerij hebben afgelopen seizoen intensief samengewerkt om de leerlijn ‘De Filmfabriek’ af te ronden. De pilot was een groot succes. Het is een hele gave en praktische leerlijn voor het primair onderwijs geworden. Helemaal gericht op het maken van film. Er is een docententraining beschikbaar. Neem bij interesse contact met ons op.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
Bekijk de Filmfabriek lessen in LessonUp

KABAM!

KABAM! De Theatermakerij heeft educatie gemaakt bij de fantastische nieuwe kinderserie KABAM! Bij iedere aflevering is een les ontwikkeld. Het lespakket is gemaakt in samenwerking met Taartrovers uit Amsterdam! 

 

Lees meer over KABAM!

Het Scholieren Filmfestival is een filmfestival dat volledig door en voor scholieren binnen het voortgezet onderwijs wordt georganiseerd! Van het filmprogramma tot PR, van de kaartverkoop tot het ontwerpen van posters en logo’s, bij het organiseren van een festival komen zo veel verschillende dingen kijken dat elke leerling zijn of haar specifieke talent of interesse in kan zetten voor het geheel. Dit organisatietraject is grotendeels binnenschools. Het uiteindelijke festival vindt plaats in Concordia, en zijn de medeleerlingen de bezoekers, voor wie het vaak het eerste bezoek aan een filmfestival is.

Lees meer over Scholieren Filmfestival